top of page

Κατώτερα νέφη - Low Clouds (LC)

Στρωματοσωρείτες - Stratocumulus (Sc)

Στρωματοσωρείτες

Σύμβολο :

Ύψος βάσης : 1.000-6.500 πόδια (300m-2 Km).

Σχήμα : στρογγυλές μάζες στη βάση τους που παρατάσσονται σε σειρές ή κατά ομάδες. Μπορεί να είναι όλα μαζί ενωμένα ή να έχουν κενά μεταξύ τους

Υετός : ελαφριά βροχή

Οι στρωματοσωρείτες είναι χαμηλά νέφη που εμφανίζονται σε σειρές ή κατά ομάδες ενωμένα μεταξύ τους ή με κενά ανάμεσά τους, σε ένα ή δύο επίπεδα. Το χρώμα τους ποικίλει από φωτεινό λευκό μέχρι σκούρο γκρι ενώ μερικά τμήματα του νέφουςείναι πιο σκούρα από άλλα. Τα stratocumulus εμφανίζονται με όλες τις καιρικές συνθήκες και κοντά σε ένα θερμό, ψυχρό ή συνεσφιγμένο μέτωπο. Όταν είναι πολύ πυκνά μπορεί να δώσουν ελαφριά βροχή ή χιόνι.

Είδη

στρωματοσωρειτών

Στρώματα - Stratus (St)

Στρώματα

Σύμβολο :

Ύψος βάσης : επιφάνεια -2.000 πόδια (600m)

Σχήμα : χωρίς χαρακτηριστικό σχήμα που τείνουν να καλύπτουν σαν κουβέρτα όλο τον ορίζοντα.

Υετός : ψεκάδες (ψιχάλες ) , χιόνι ή χιονόκοκκοι

Τα στρώματα είναι τα χαμηλότερα νέφη και σχηματίζουν ένα εκτεταμένο ομοιόμορφο στρώμα που καλύπτει ολόκληρο ή ένα μέρος του ουρανού. Έχουν γκρίζο χρώμα και πολλές φορές μοιάζουν με ομίχλη (fog) ή υγρή αχλύς (mist) όταν η βάση τους βρίσκεται πολύ χαμηλά στο έδαφος. Τα στρώματα αποτελούνται από υδροσταγονίδια και δεν εμφανίζουν το φαινόμενο της ηλιακής άλω παρά μόνο σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

 

Τα στρώματα δίνουν μόνο ψιχάλες βροχής ή χιόνι και μερικές φορές κόκκους χιονιού, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Μερικές φορές προέρχονται από τα stratocumulus όταν οι βάσεις των τελευταίων είναι πολύ χαμηλές. Επίσης μπορεί να προκληθούν από την ομίχλη η οποία ανέρχεται εξαιτίας της θέρμανσης ή της αύξησης της έντασης του ανέμου.

Είδη

στρωμάτων

Σωρείτες - Cumulus (Cu)

Σωρείτες

Σύμβολο :

Ύψος βάσης : 1.000-6.500 (300m-2 Km)

Σχήμα : έχουν τη μορφή φουσκωτού σωρού και μοιάζουν με κουνουπίδι

Υετός : περιοδική βροχή ή όμβροι χιονιού σε περίπτωση μεγάλης κατακόρυφης ανάπτυξης

Οι σωρείτες, εμφανίζονται ως ανεξάρτητες πυκνές μάζες, με επίπεδη βάση και κατακόρυφη ανάπτυξη με τη μορφή σωρού που έχει το σχήμα κουνουπιδιού. Όλα τα cumulus δημιουργούνται λόγω της κατακόρυφης μεταφοράς θερμότητας (convection). Όταν έχουν μικρή κατακόρυφη ανάπτυξη το χρώμα τους είναι φωτεινό λευκό και είναι τα πιο ευδιάκριτα σύννεφα του ουρανού, που σηματοδοτούν καλές καιρικές συνθήκες (cumulus humilis). Εάν όμως επεκταθούν και γίνουν μεγαλύτερα (cumulus congestus), αποκτούν σκούρες βάσεις και μπορεί να δώσουν περιοδική βροχή ή ακόμη και όμβρους (showers).

Είδη

σωρειτών

Σωρειτομελανίες - Cumulonimbus (Cb)

Σωρειτομελανίτες

Σύμβολο :

Ύψος βάσης : 1.500-18.000 (450m -5.5 Km)

Σχήμα : Ογκώδη νέφη, μοιάζουν με πύργους ή βουνά. Οι κορυφές τους έχουν ινώδη μορφή που παίρνει συχνά το σχήμα του αμονιού.

Υετός : καταρρακτώδεις βροχές, καταιγίδες, χαλάζι.

Οι σωρειτομελανίες είναι συνήθως πολύ πυκνά και ογκώδη νέφη. Σχηματίζονται όπως και τα cumulus λόγω της κατακόρυφης μεταφοράς της θερμότητας (convection) και έχουν την μεγαλύτερη κατακόρυφη ανάπτυξη όλων των νεφών. Η μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξή τους οφείλεται στα ανοδικά ρεύματα του αέρα που ανυψώνουν τις κορυφές τους ακόμα και μέχρι την τροπόπαυση (12-15 Km). Πολλές φορές ένα τμήμα της κορυφής τους παρουσιάζει οριζόντια ινώδη μορφή, που μοιάζει με αμόνι (anvil top).

Μέσα στη μεγάλη μάζα τους, παρατηρούνται ανοδικά και καθοδικά ρεύματα που μεταφέρουν υδροσταγόνες ή παγοκρυστάλλους ή χαλάζι.

Τα cumulonimbus δίνουν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι, αστραπές και κεραυνούς και γι αυτό είναι γνωστά και ως καταιγιδοφόρα νέφη.

Όταν σκεπάζουν όλο τον ουρανό, παρατηρείται μόνο η βάση τους και έτσι μοιάζουν πολύ με τα nimbostratus. Τότε μπορούμε να τα διαχωρίσουμε από το είδος του υετού που θα ακολουθήσει: καταρρακτώδης βροχή ή χαλάζι.

Είδη

σωρειτομελανιών

Δυο ξεχωριστά Cumulonimbus

1. Mammatus clouds

Τα mammatus είναι τα πιο ξεχωριστά και ευδιάκριτα νέφη και σχηματίζονται συνήθως από μεγάλα cumulonimbus, ιδιαίτερα όταν έχουμε έντονες καταιγίδες. Προκύπτουν από τα μεγάλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα μέσα στα cumulonimbus και σχηματίζουν σειρές από μεγάλα πουγκιά που προεκτείνονται από τη βάση του νέφους -από την αντίθετη πλευρά που βρίσκεται το αμόνι (anvil top) του cumulonimbus-.

2. Arcus clouds

Τα Arcus είναι χαμηλά νέφη που καλύπτουν μεγάλη έκταση του ορίζοντα και παρατηρούνται συνήθως κατά την διάρκεια ισχυρών καταιγίδων. Ο ψυχρός αέρας που εξέρχεται από τα καθοδικά ρεύματα των καταιγιδοφόρων νεφών- cumulonimbus- αναγκάζει το θερμό αέρα που βρίσκεται κοντά στο έδαφος να ανέλθει βίαια προκαλώντας τον σχηματισμό των Arcus clouds.
Τα Arcus είναι δύο ειδών: Τα roll clouds και τα shelf clouds.


 

 α. Roll clouds

Τα roll clouds εμφανίζονται ως μια οριζόντια στήλη με κυλινδρικό σχήμα η οποία είναι κυλιόμενη και αποκομμένη από το καταιγιδοφόρο νέφος –cumulonimbus-.
 

β. Shelf clouds

Αντίθετα τα shelf clouds έχουν σχήμα μπαστουνιού και εμφανίζονται ενωμένα με το καταιγιδοφόρο νέφος.

bottom of page