Μέσα νέφη - Medium Clouds (MC)
Υψιστρώματα [Altostratus]
Υψισωρείτες [Altocumulus]
Υψιστρώματα - Altostratus (As)
Σύμβολο :
Ύψος βάσης : 6.500-20.000 πόδια (2-6 Km)
Σχήμα : μοιάζουν με πυκνά πέπλα και καλύπτουν μεγάλη οριζόντια έκταση
Υετός : μόνο εάν τα νέφη πυκνώσουν πολύ
Τα υψιστρώματα (As) είναι μέσα νέφη με γκρι ή γκριζογάλανο χρώμα (αλλά ποτέ λευκό) που καλύπτουν μεγάλο μέρος του ουρανού. Μοιάζουν με πυκνά πέπλα και αποτελούνται από υδροσταγονίδια και παγοκρυστάλλους. Είναι αρκετά πυκνά νέφη και ο ήλιος φαίνεται αχνά μέσα από αυτά –όπως μέσα από ένα θολό γυαλί-. Η διάκριση του ήλιου ή της σελήνης από τα υψιστρώματα είναι και η βασική τους διαφορά από τα μελανοστρώματα (Nimbostratus). Καλύπτουν μεγάλη έκταση του ορίζοντα και μπορεί να εμφανίζονται είτε με ακαθόριστο σχήμα ή με παράλληλες λωρίδες. Δεν παρουσιάζουν άλω.
Αν τα υψιστρώματα γίνουν πολύ πυκνά αυτό μπορεί να φέρει υετό (βροχή ή χιόνι).
Υψισωρείτες - Altocumulus (Ac)
Σύμβολο :
Ύψος βάσης : 6.500-20.000 πόδια (2-6 Km)
Σχήμα : στρογγυλές ξεχωριστές μάζες ή μικρά κουβάρια που παρουσιάζονται κατά σειρές ή κατά ομάδες
Υετός : μόνο σε συνδυασμό με άλλα νέφη
Οι υψισωρείτες (Ac) είναι μέσα νέφη με σφαιρικό σχήμα σε χρώμα από υπόλευκο ως γκρίζο. Συνήθως παρουσιάζονται σε σειρές ή ομάδες. Αποτελούνται κυρίως από υδροσταγονίδια και γι' αυτό δεν παρουσιάζουν άλω. Μοιάζουν πολύ με τους θυσανοσωρείτες, ξεχωρίζουν όμως από το μεγαλύτερο σφαιρικό όγκο τους αλλά και από τις σκιές που παρουσιάζουν στις άκρες τους.
Μερικές φορές οι υψισωρείτες σχηματίζονται από σωρείτες (Cu) ή από σωρειτομελανίες (Cb) που εξαιτίας της μεγάλης κατακόρυφης ανάπτυξής τους διαχωρίζονται και εξαπλώνονται σε υψηλότερα επίπεδα στην ατμόσφαιρα (Ac formed by the spreading out of Cu or Cb).
Στους υψισωρείτες ανήκουν δύο είδη νεφών με ξεχωριστή εμφάνιση που παρουσιάζουν εκπληκτικά σχήματα: οι φακοειδείς υψισωρείτες και οι υψισωρείτες Castellanus, μια μικρή περιγραφή των οποίων ακολουθεί παρακάτω.
Είδη
υψισωρειτών
Φακοειδείς υψισωρείτες - Altocumulus lenticullaris
Σχηματίζονται στις προσήνεμες περιοχές των βουνών. Είναι στατικά ή αργά κινούμενα νέφη και έχουν το σχήμα φακού. Τα φακοειδή σύννεφα σχηματίζονται ευθυγραμμισμένα κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου και σε μεγάλο ύψος. Έχουν ξεκάθαρο σχήμα και πολλές φορές σχηματίζουν σωρούς από επίπεδους δίσκους τον ένα πάνω από τον άλλο.
Υψισωρείτες Castellanus - Altocumulus castellanus
Οι υψισωρείτες Castellanus οφείλουν την ονομασία τους στην ομοιότητά τους με τους πυργίσκους των κάστρων και συχνά προμηνύουν καταιγίδα. Η όψη μικρών πυργίσκων είναι αποτέλεσμα της αστάθειας του αέρα στο ύψος που σχηματίζονται δηλαδή γύρω στα 2- 6 Km
(6.500- 18.000 πόδια). Είναι συχνά ο προάγγελος καταιγίδας ή έντονης βροχής και γι αυτό αναφέρονται και ως καταιγιδοφόροι υψισωρείτες. Παρουσιάζονται σαν κλειστές μπάλες και οι πυργίσκοι εκτείνονται από την κορυφή τους. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι χαμηλή και υπάρχει αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα, τα Castellanus μπορεί να εξελιχτούν σε σωρειτομελανίες (cumulonimbus clouds).
Μελανοστρώματα - Nimbostratus (Ns)
Σύμβολο :
Ύψος βάσης : 1.500-10.000 πόδια (450m -3 Km)
Σχήμα : πυκνά άμορφα νέφη που καλύπτουν μεγάλες περιοχές του ουρανού ή ολόκληρο τον ορίζοντα.
Υετός : συνεχόμενη παρατεταμένη βροχή ή χιόνι
Τα μελανοστρώματα (Ns)είναι πολύ πυκνά σύννεφα ώστε να κρύβουν εντελώς τον ήλιο. Έχουν σκούρο γκρι ή μπλε γκρι χρώμα, ακαθόριστο σχήμα και συχνά καλύπτουν όλο τον ορίζοντα. Είναι τα σύννεφα που φέρνουν συνεχόμενη έντονη βροχή ή χιόνι που μπορεί να κρατήσει για αρκετές ώρες μέχρι να περάσει το μέτωπο. Η βροχή μπορεί να έχει την ένταση όμβρου (showery rain) μόνο εάν υπάρχει ενσωματωμένος σωρειτομελανίας (Cb) – embedded Cb- μέσα στα nimbostratus. Σε περίπτωση χαλαζιού, κεραυνών ή αστραπής τα σύννεφα είναι σωρειτομελανίες (Cb) και όχι μελανοστρώματα.
Παρόλο που ανήκουν στην κατηγορία των μέσων νεφών, τα μελανοστρώματα έχουν πολύ χαμηλή βάση που μερικές φορές μπορεί να πλησιάσει και το έδαφος.