Η ηλιακή ενέργεια, για πρώτη φορά, έχει καταστεί ο φθηνότερος τρόπος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance (BNEF).
Η έκθεση έδειξε ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας σε 58 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, έχει πέσει περίπου στο ένα τρίτο των επιπέδων του 2010 και είναι τώρα λίγο φθηνότερο από την αιολική ενέργεια.
Πηγή: Bloomberg New Energy Finance
Το 2016 παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.
Αρχικά τον Ιανουάριο 2016, στην Ινδία, υπογράφτηκε συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 61.31 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τον Αύγουστο σε διαγωνισμό για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Χιλή, σημειώθηκε το ρεκόρ χαμηλής τιμής των 27,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου το μισό της αντίστοιχης τιμής του άνθρακα.
Η δραματική πτώση των τιμών ηλιακής ενέργειας εν μέρει οφείλεται στην Κίνα, που έχει προσθέσει ένα τεράστιο αριθμό νέων ηλιακών εγκαταστάσεων ενώ παράλληλα έχει βοηθήσει άλλες χώρες με τη χρηματοδότηση ηλιακών έργων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του Bloomberg, το 2016 εγκαταστάθηκαν 70 GW ηλιακής ενέργειας έναντι 59 GW αιολικής.
Οι χώρες με τις περισσότερες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια είναι η Κίνα, η Χιλή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Νότια Αφρική και η Ινδία. Η μελέτη δείχνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μία αξιόπιστη φθηνή λύση που θα προσθέσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στα εθνικά τους δίκτυα.
Ωστόσο, στις πλούσιες χώρες όπου η νέα παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας πρέπει να ανταγωνίζεται τους υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, το κόστος μπορεί να είναι υψηλότερο. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες εξακολουθούν να υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.