Λίγος καιρός έμεινε μέχρι το καταμαράν Energy Observer να σαλπάρει για το ιστορικό ταξίδι του, κάνοντας τον γύρο του κόσμου.
Το σκάφος, σύμφωνα με το Euronews, θα κινείται αποκλειστικά και μόνο με ηλιακή και αιολική ενέργεια, έχοντας την κάλυψη ενός συστήματος που θα μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο.
Για το Energy Observer, ο γύρος του κόσμου δεν θα διαρκέσει… 80 ημέρες, αλλά έξι χρόνια. Σχεδόν πενήντα ναυπηγοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες εργάζονται για την κατασκευή του σκάφους αυτού στο ναυπηγείο του Σεν Μαλό στη βορειοδυτική Γαλλία.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που κινείται στα ίχνη του Solar Impulse, του αεροσκάφους που έκανε το γύρο του κόσμου τροφοδοτούμενο μόνο με ηλιακή ενέργεια.
«Το Energy Observer είναι μια τεχνολογική πρόκληση. Είμαστε κάτι σαν το Solar Impulse της θάλασσας, γαλλικής κατασκευής. Η κεντρική ιδέα είναι η ενεργειακή βιωσιμότητα, η χρήση φυσικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και η ολοκλήρωση ενός ταξιδιού γύρω από τον κόσμο με απόλυτη αυτονομία», σύμφωνα με τον εμπνευστή του εγχειρήματος Βικτοριάν Ερυσάρ.
Ηλιακά πάνελ, αεροτουρμπίνες κι ένα σύστημα τροφοδοσίας υδρογόνου εγκαθίστανται στο τριάντα μέτρων σκάφος, που αποτελεί προϊόν ανακύκλωσης.
Προήλθε από το αγωνιστικό καταμαράν που χρησιμοποίησε ο Νεοζηλανδός Σερ Πίτερ Μπλέικ), ο οποίος κέρδισε το 1994 το κύπελλο «Ιούλιος Βερν».
Η επανασχεδίαση πήρε πάνω από τρία χρόνια, με το σκάφος πλέον να ζυγίζει περίπου 20 τόνους – διπλάσιο από την αρχική του μορφή.
Όταν σαλπάρει, εν πλω θα βρίσκονται ένα τετραμελές πλήρωμα με έναν μηχανικό συστημάτων και έναν εικονολήπτη που θα καταγράφει το εγχείρημα, το οποίο έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον αρχηγό της αποστολής Ζερόμ Ντελαφός, να δείξει ότι οι μηδενικές εκπομπές είναι κάτι εφικτό.
«Όλοι θα μπορέσουν να δουν αυτό το σκάφος, να το γνωρίσουν καλύτερα, να το ακολουθήσουν στα κοινωνικά δίκτυα και να ζήσουν την περιπέτεια εκ των έσω. Θα προσφέρουμε πολύ καινοτόμο περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα εικονική πραγματικότητα.
Θα μπορείτε να ακολουθείτε το Energy Observer σχεδόν καθημερινά», επισημαίνει ο Ντελαφός.
Aυτές τις ημέρες, στο ναυπηγείο του Σεν Μαλό, μπαίνουν οι τελικές πινελιές.
Γύρος της Ευρώπης 2017-2018
Γύρος του κόσμου 2019-2021
Το Energy Observer είναι προγραμματισμένο να σαλπάρει τον Απρίλιο από τη Βρετάνη.
Ο δικός του γύρος του κόσμου θα περιλαμβάνει 101 στάσεις σε πενήντα χώρες.
Δείτε το σχετικό video
Πηγή:Euronews, greenagenda.gr