top of page
Search
Ecoweather

Ασπίδα προστασίας για τον Ασπροπάρη τον πιο απειλούμενο γύπα της Ελλάδας -μόλις 5 ζευγάρια απομένουν


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προστατέψουν τον Ασπροπάρη, το μικρότερο και πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης. Με την τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε 67 στύλους μέσης τάσης εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και στα Ανατολικά Μετέωρα, περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας για το εμβληματικό αυτό είδος της ελληνικής υπαίθρου.

Ασπροπάρης: το πουλί - σύμβολο των Μετεώρων

Το παγκοσμίως απειλούμενο είδος του Ασπροπάρη είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις γύπες που συναντώνται στην Ευρώπη. Με άνοιγμα φτερών μόλις 180 εκατοστά και μήκος σώματος 60 εκατοστών, χτίζει τις φωλιές του σε γκρεμούς και βραχώδεις πλαγιές και τις διατηρεί για χρόνια.

Ο Ασπροπάρης απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, με μόλις 5 ζευγάρια να απομένουν στην Ελλάδα, ενώ μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει εξαφανιστεί ο μισός πληθυσμός του στην Ευρώπη.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς συμμετέχουν γι’ αυτόν τον λόγο στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «H επιστροφή του Ασπροπάρη», με στόχο να αποτρέψουν την εξαφάνιση του ξεχωριστού αυτού είδους και να αντιμετωπίσουν τις απειλές του.

Μία από τις σημαντικότερες απειλές, εκτός από τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) στην ύπαιθρο, είναι η πιθανή ηλεκτροπληξία στους στύλους μέσης τάσης ηλεκτρικού ρεύματος. Με αυτό ως δεδομένο, το WWF Ελλάς και η Ορνιθολογική, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προχώρησαν στην επιτυχή τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε 51 στύλους (εναέριων γραμμών μέσης τάσης) στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, καθώς και σε ακόμα 16 στύλους περιφερειακά της πόλης της Καλαμπάκας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας των εν λόγω αρπακτικών από ηλεκτροπληξία και συνεπώς, στην προστασία των πληθυσμών του Ασπροπάρη που φωλιάζουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το έργο υλοποιήθηκε σε δύο διαδοχικές φάσεις που περιελάμβαναν:

  • Χαρτογράφηση και καταγραφή όλων των στύλων μέσης τάσης ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκονται σε ακτίνα 5 χλμ. γύρω από ενεργές φωλιές Ασπροπάρη στην Ελλάδα. Η καταγραφή έγινε από το WWF Ελλάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 2.425 στύλοι κοντά σε φωλιές Ασπροπάρη.

  • Τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτωνσε επιλεγμένους στύλους μέσης τάσης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα τοποθετήθηκε μονωτικό υλικό σε 51 στύλους στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου περιφερειακά από μια φωλιά κοντά στον οικισμό της Δαδιάς, καθώς και σε 16 στύλους στην Καλαμπάκα περιφερειακά μιας φωλιάς στα Ανατολικά Μετέωρα (περιοχή Τζέρτζη).

Το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε με την πλήρη υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, τόσο σε επίπεδο επιλογής των κατάλληλων μονωτικών καλυμμάτων, όσο και σε επίπεδο ευρύτερης υλοποίησης του έργου, ενώ στην επιτυχημένη ολοκλήρωσή του συνέβαλαν ενεργά οι τοπικές τεχνικές υπηρεσίες Αλεξανδρούπολης και Τρικάλων - Καλαμπάκας, που έφεραν εις πέρας το έργο παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

«Για ακόμα μία φορά, αποδεικνύεται ότι η ομαδική προσπάθεια και η συλλογική δουλειά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου μπορούν να φέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα», δήλωσαν από κοινού η Δώρα Σκάρτση, υπεύθυνη του προγράμματος του WWF στον Έβρο, και η Victoria Saravia από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για να συμπληρώσουν: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου της τοποθέτησης ειδικών μονωτικών καλυμμάτων σε συνολικά 67 στύλους σε Δαδιά και Καλαμπάκα, με την αμέριστη υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δράσεις που υλοποιούμε για την προστασία των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και οι οποίες αφορούν σε επιστημονικές εργασίες, έρευνα, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και συνέργειες με αρμόδιους τοπικούς ή εθνικούς φορείς».

Ο κ. Γεώργιος Παπουτσής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε σχετικά: «Ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υιοθετεί, συνεργάζεται στενά με αρμόδιους φορείς και οργανισμούς που προστατεύουν τα σπάνια είδη πουλιών. Η άμεση ανταπόκρισή του για εργασίες που συμβάλλουν στην προστασία τους, αποτελεί πάγια τακτική του.

Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε πλήθος αντίστοιχων - με το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «H επιστροφή του Ασπροπάρη» - πρωτοβουλιών, καθώς η φροντίδα για το περιβάλλον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της, που στοχεύει στη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο Πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» ενώνουν τις δυνάμεις τους τέσσερις φορείς, από τρεις χώρες, με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016 από τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και τη Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία (RSPB) με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του Ιδρύματος MAVA και του Πράσινου Ταμείου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Προγράμματος: www.lifeneophron.eu

Περισσότερες πληροφορίες:

Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704 εσωτ.118, Κιν. 6977 528200, rtrigou@ornithologiki.gr

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

31 views0 comments
bottom of page