top of page
Search
Ecoweather

Εκατοντάδες μαυροδέλφινα ξεβράστηκαν στη Νέα Ζηλανδία. Υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωσή τους


Αγώνα δρόμου έδωσαν διασώστες και εθελοντές στη Νέα Ζηλανδία για να σώσουν δεκάδες φάλαινες πιλότους- ή ορθότερα μαυροδέλφινα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών- οι οποίες βγήκαν στη στεριά στην παραλία Golden Bay, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας.

Από τα 416 μαυροδέλφινα που εντοπίστηκαν στην ακτή την Παρασκευή 10/2, τα 300, σύμφωνα με το Reuters, ήταν ήδη νεκρά.

Εκατοντάδες εθελοντές έσπευσαν στην Golden Bay και προσπάθησαν να μεταφέρουν πίσω στη θάλασσα τα μαυροδέλφινα που ήταν ακόμα ζωντανά. Οι διασώστες δεν σταμάτησαν να τους ρίχνουν νερό και να τα σκεπάζουν για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Παρά την προειδοποίηση για την εμφάνιση καρχαριών στην περιοχή, κατάφεραν αρχικά, με την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν, να βοηθήσουν 100 μαυροδέλφινα και να τα επαναφέρουν σε τροχιά.

Ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Project Jonah Darren Grover δήλωσε πως ο αριθμός των μαυροδέλφινων που εξόκειλαν ήταν σοκαριστικός ακόμα και για μια χώρα όπου καταγράφονται τα περισσότερα τέτοια περιστατικά στον κόσμο.

Η αιτία της απώλειας προσανατολισμού των μαυροδέλφινων δεν είναι γνωστή ωστόσο η Project Jonah εκτιμά πως τα ρηχά λασπώδη νερά της Golden Bay τα μπερδεύουν και έτσι είναι ευάλωτα στα ρεύματα.

Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη όταν μια νέα ομάδα, αποτελούμενη από 200 κητοειδή ξεβράστηκε στα ρηχά το Σάββατο 11/2, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχαν εξοκείλει τα πρώτα μαυροδέλφινα την Παρασκευή.

Οι εθελοντές σε ετοιμότητα καθώς ήταν, μπόρεσαν και διέσωσαν το μεγαλύτερο μέρος του.

Τα μαυροδέλφινα φτάνουν σε βάρος ακόμη και τους δύο τόνους και σε μήκος τα 6 μέτρα.

Το Φέργουελ Σπιτ απέχει 150 χιλιόμετρα δυτικά της τουριστικής πόλης Νέλσον και στην ακτή του ξεβράζονται πολύ συχνά φάλαινες και άλλα κητοειδή. Την τελευταία δεκαετία το φαινόμενο αυτό, για το οποίο δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, έχει παρατηρηθεί εννέα φορές.

"Δεν γνωρίζουμε γιατί (η νέα ομάδα των 200 μαυροδέλφινων) μπήκε στον κόλπο. Ίσως να ανταποκρίθηκαν στα σήματα που έστελναν τα πρώτα. Είναι πολύ ασυνήθιστο, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν", σχολίασε ο Ντάρεν Γκρόβερ, ο γενικός διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Σχέδιο Ιωνάς" που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης.

Ένας ζωολόγος του DOC, ο Μάικ Ογκλ, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ίσως τα μαυροδέλφινα να προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους καρχαρίες, εξηγώντας ότι ένα που βρέθηκε νεκρό έφερε εμφανή σημάδια από σαγόνια καρχαριών.

Τα πιο σημαντικά περιστατικά αυτού του είδους που έχουν καταγραφεί ποτέ ήταν το 1918, όταν περίπου χίλιες φάλαινες είχαν ξεβραστεί στα Νησιά Τσάταμ και το 1985, όταν 450 φάλαινες είχαν εξοκείλει στο Ώκλαντ.

Οι φάλαινες πιλότοι/ μαυροδέλφινα, είναι το πιο διαδεδομένο είδος φαλαινών που ζει στα νερά της Νέας Ζηλανδίας.

Δείτε το σχετικό video

14 views0 comments
bottom of page