Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ξεκαθαρίζοντας ότι από σήμερα κιόλας οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης.
«Φεύγουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, αποκηρύσσοντας τις «δρακόντειες» οικονομικές επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η Συμφωνία. «Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», σχολίασε εξάλλου.
Όπως διευκρίνισε, οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών, και πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία» για το κλίμα.
ΟΗΕ
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευση» του οργανισμού.
«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε» τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας όλες τις χώρες να «παραμείνουν δεσμευμένες» στη συμφωνία του Παρισιού καθώς «εκείνοι που θα στηριχτούν στις συμφωνίες του Παρισιού, στην πράσινη οικονομία θα είναι εκείνοι που θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία του 21ου αιώνα».
Ομπάμα: Ο Τραμπ απορρίπτει το μέλλον
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη των Παρισίων.
«Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει τη χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές του», ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του.
ΕΕ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση Τραμπ.
Ο κόσμος «μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη» να ηγηθεί της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Κλίματος και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.
Γαλλία, Μακρόν: Καμία επαναδιαπραγμάτευση με τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.
Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε "διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας".
"Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δε θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται", είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου.
"Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)", είπε.
Αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο
Βρετανία
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε στον Τραμπ στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας χθες Πέμπτη ότι η Συμφωνία του Παρισιού «προστατεύει την ευημερία και την ασφάλεια των μελλοντικών γενιών», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ιταλία
Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν πρέπει να «υποχωρήσουμε» από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Δανία
Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η Πέμπτη ήταν «μια θλιβερή ημέρα για τον κόσμο».
Καναδάς
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε στον Τραμπ «την απογοήτευσή του» στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας.
Βραζιλία
Η Βραζιλία εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία και την απογοήτευσή της» για την απόφαση των ΗΠΑ.
Αυστραλία
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τζος Φράιντεμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η Συμφωνία των Παρισίων είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι.
Αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C και καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.
Τα κύρια στοιχεία της Συμφωνίας των Παρισίων είναι τα εξής:
• Μακροπρόθεσμος στόχος: οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C
• Συνεισφορές: πριν και κατά τη διάσκεψη των Παρισίων, οι χώρες υπέβαλαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών τους.
• Φιλοδοξία: οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να γνωστοποιούν ανά 5ετία τις συνεισφορές τους με σκοπό τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων.