Εδώ και πέντε ημέρες, μεγάλη ποσότητα καφέ και άσπρης απόχρωσης φυτοπλαγκτόν καλύπτει όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, από το ύψος του λιμανιού μέχρι το Λευκό Πύργο, αναδύοντας μια εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη, προκαλεί μεγάλη δυσφορία σε πολίτες και τουρίστες.
Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα φαινόμενα ευτροφισμού στον Θερμαϊκό Κόλπο, όπως η ερυθρά παλίρροια. Αυτή τη φορά, όμως, είναι σε μεγαλύτερη έκταση και διαφορετικού χρώματος.
Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι γίνεται προσπάθεια καθαρισμού του φυτοπλαγκτόν από το γνωστό απορρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» της North Aegean Slops, που εξειδικεύεται στον επιφανειακό καθαρισμό όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι ο περιορισμός, όσο το δυνατόν, της έκτασης του φαινομένου.
Η εταιρεία, μάλιστα, ενεργοποίησε μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, τη μοναδική που υπάρχει στην Ελλάδα, και μπορεί να διαχειριστεί οργανικά φορτία και επικίνδυνα απόβλητα.
Η απορρόφηση του καφέ και άσπρης απόχρωσης πλαγκτόν από τον εξοπλισμό της «Αλκίππης» καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αποτελείται από πολύ μικρού διαμετρήματος στοιχεία και η παρουσία του εκτείνεται σε μεγάλους τομείς.
«Πρόκειται για μια μικρής κλίμακας απορρόφηση του οργανικού φορτίου από το θαλασσινό νερό. Με την κατάλληλη επεξεργασία, εντός του κινητού βιολογικού καθαρισμού, το νερό επιστρέφεται στη θάλασσα. Δυστυχώς, χρειάζεται αρκετός καιρός για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια φυσική διαδικασία. Κατά την επεξεργασία του οργανικού φορτίου θα δούμε ποιο πρέπει να είναι το κάθε μας βήμα», υπογράμμισε ο Πασχάλης Καδηγιαννάκης, υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας.
Δείτε τα video από την επιχείρηση καθαρισμού
Το φαινόμενο έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, που εκφράζουν φόβους ότι ενδεχομένως θα επηρεάσει και τη θαλάσσια ζωή.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος, η αύξηση των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), «συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια» έχουν ως αποτέλεσμα τον «ευτροφισμό», δηλαδή, την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών.
«Τα φύκια, σε φυσιολογικές ποσότητες και σε συνθήκες ύπαρξης επαρκούς οξυγόνου, δηλαδή σε αερόβιες συνθήκες στο νερό, αποσυντίθεται, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όμως, με τις υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα σε νερά αβαθή, οι ποσότητες του οξυγόνου μειώνονται και η διαδικασία αποσύνθεσης γίνεται αναερόβια και απελευθερώνει δύσοσμες μεθάνιο, υδρόθειο και μερκαπτάνες» εξήγησε ο κ. Φυτιάνος.
Το χρώμα που παίρνει αυτό το πυκνό στρώμα φυτοπλαγκτόν που σχηματίζεται στο νερό εξαρτάται από το είδος των φυκιών και από τον τρόπο της αναερόβιας αποσύνθεσης, την οποία υφίστανται.
«Είναι πρωτοφανής η ποσότητα φέτος, εκτιμώ ότι θα πάρει ικανό χρονικό διάστημα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω, ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενους ρυθμούς έντασης» τόνισε ο καθηγητής.