Ο φαλαινοθηρικός στόλος της Ιαπωνίας αναχώρησε για το Νότιο Ωκεανό τον περασμένο μήνα, σκοπεύοντας να σκοτώσει 333 φάλαινες σε περίοδο τεσσάρων μηνών.
Τα κράτη - μέλη της ΕΕ και άλλες 12 χώρες καταδίκασαν το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας στην Ανταρκτική, απορρίπτοντας το επιχείρημα του Τόκιο ότι η σφαγή των φαλαινών γίνεται για λόγους επιστημονικής έρευνας.
Η υπηρεσία αλιείας της χώρας υποστηρίζει ότι το κυνήγι είναι απαραίτητο για να μελετηθεί η συμπεριφορά των φαλαινών και η βιολογία τους, αλλά σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, μια τέτοια θανατηφόρα έρευνα είναι περιττή και λειτουργεί ως κάλυψη της εμπορικής φαλαινοθηρίας.
«Εκφράζουμε από κοινού την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη αποκαλούμενη «επιστημονική» φαλαινοθηρία της Ιαπωνίας στον Νότιο Ωκεανό», αναφέρει η δήλωση της ΕΕ και των υπολοίπων χωρών. «Παραμένουμε αποφασιστικά αντίθετοι στην εμπορική φαλαινοθηρία, ιδίως στο Καταφύγιο Φαλαινών του Νότιου Ωκεανού που ιδρύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας».
Εκτός από την ΕΕ, η επιστολή υπογράφηκε από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον Ισημερινό, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, τον Παναμά, το Περού και την Ουρουγουάη.
Η Ιαπωνία έχει υπογράψει το μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας για το κυνήγι φαλαινών, αλλά εκμεταλλεύεται ένα κενό που επιτρέπει τη θανάτωση φαλαινών στο όνομα της επιστημονικής έρευνας.
Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε το Τόκιο να τερματίσει τη φαλαινοθηρία στα ύδατα της Ανταρκτικής, κρίνοντας ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στα συμβατικά επιστημονικά πρότυπα.
Η Ιαπωνία ακύρωσε τη φαλαινοθηρική της αποστολή για το 2014-15, μόνο για να την επαναλάβει την επόμενη χρονιά με ένα νέο πρόγραμμα, υποτιθέμενης γνήσιας επιστημονικής αξίας.
Η Ιαπωνία άρχισε αυτήν που αποκαλεί φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς το 1987, έναν χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ το διεθνές μορατόριουμ της φαλαινοθηρίας.
Το Τόκιο επιχειρηματολογεί ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν απειλούνται με εξαφάνιση και ότι η βρώση φαλαινών αποτελεί μέρος της γαστρονομικής παράδοσης των Ιαπώνων.