top of page
Search

ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

  • Ecoweather
  • Sep 7, 2018
  • 2 min read

Εντατικοποιείται τις επόμενες εβδομάδες ο ρυθμός κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική και δρομολογείται αντίστοιχη διαδικασία για τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των καθηκόντων του υφυπουργού Γιώργου Δημαρά.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, ο επόμενος κύκλος κατεδαφίσεων στην Αττική περιλαμβάνει την εκκαθάριση ρεμάτων στη Μάνδρα και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών προς το Σούνιο, ενώ έχουν ήδη παραληφθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου κατάλογοι με αυθαιρεσίες στην υπόλοιπη χώρα, όπου αναμένεται να επέμβουν οι μπουλντόζες αμέσως μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.

Σε ό,τι αφορά το λεπτό θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και πώς προτίθεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να το διευθετήσει σε σχέση με την ύπαρξη αυθαιρεσιών και την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, που αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός και η οποία προφανώς θα αφορά θέματα δόμησης, αλλά όχι πολεοδόμησης. «Η νομοθεσία για τις πυκνώσεις δεν θα παραβιάζει τους κανόνες του οικιστικού περιβάλλοντος και της προστασίας του. Θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δηλώσεων οικιστικών ορίων εκ μέρους των δήμων, ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι 14 δήμοι δεν συνεργάστηκαν καθόλου, ενώ στη συνεργασία με άλλους 13 υπάρχουν εκκρεμότητες. Έκανε, δε, σαφές ότι η προθεσμία, που έληξε στις 25/8, ήταν τελεσίδικη και πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και το θέμα πρέπει να κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αποκατάσταση των περιοχών της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αν. Αττικής έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη για τα φυτοτεχνικά χαρακτηριστικά, ως εργαλεία αποκατάστασης του περιβάλλοντος και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. «Ετοιμάζουμε νέες προδιαγραφές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η μικτή ζώνη δάσος-κατοικία είναι ιδιαίτερη. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε ολοκληρωμένη την πρότασή μας» πρόσθεσε.

Η διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Ερωτηθείς για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα, με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τον επαπειλούμενο κορεσμό του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο αναπληρωτής υπουργός κοινοποίησε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και για νέο ΧΥΤΑ και για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

«Στην Κέρκυρα δεν υπήρχε σχέδιο που να αντιστοιχεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είχαμε και περιπτώσεις καταδίκης της από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ο περιφερειακός σχεδιασμός έλυνε το πρόβλημα στα Ιόνια» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Προφανώς, στο κομμάτι ευθύνης που μας αναλογεί -διότι είμαστε συναρμόδιο υπουργείο- μας ενδιαφέρει να αποσοβήσουμε πρόστιμα και θα λάβουμε πρωτοβουλίες προς την επίλυση του προβλήματος».

Πηγή: greenagenda.gr

 
 
 
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio

bottom of page