top of page
Search
Ecoweather

Δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα λόγω Κορωνοϊού (Χάρτες)


Η Κίνα είναι μια χώρα με σχεδόν 1,4 δις πληθυσμό. Όπως είναι φυσικό είναι από τις πιο βεβαρημένες χώρες όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο κορωνοϊός, όμως, που ξεκίνησε από την ασιατική χώρα και έχει προκαλέσει κάτι λιγότερο από 3,000 θανάτους τους τελευταίους τρεις μήνες, φαίνεται πως έκανε κι ένα καλό. Βοήθησε το περιβάλλον να ανασάνει.

Εικόνες δορυφόρου, που δημοσιεύθηκαν από τη NASA δείχνουν τη δραματική μείωση των επιπέδων ρύπανσης στην Κίνα, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Η αλλαγή αυτή αποδίδεται στο «πάγωμα» της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα, σε μία προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωσης του φονικού ιού που μόνο στην Κίνα μετρά περί τα 80.000 κρούσματα.

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, όμως, η συντριπτική πλειονότητα θανάτων και κρουσμάτων καταγράφονται στην Κίνα - απ'όπου και ξεκίνησε η μετάδοσή του.

Οι εικόνες δείχνουν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, ενός τοξικού αερίου που εκπέμπεται από οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες βιομηχανικές μονάδες, να έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη μαζική καραντίνα, που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες της NASA συνέκριναν τους δύο μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) του 2019 με την ίδια περίοδο το 2020.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια δραματική πτώση σε μία τόσο αχανή περιοχή λόγω ενός συγκεκριμένου παράγοντα» σημείωσε η Φέι Λιου, ερευνήτρια ποιότητα αέρα του Κέντρου διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, προσθέτοντας πως είχε παρατηρηθεί ανάλογη πτώση, αν και πολύ πιο σταδιακή, στις τιμές διοξειδίου του αζώτου κατά την οικονομική ύφεση του 2008.

«Φέτος, ο ρυθμός μείωσης είναι πολύ μεγαλύτερος και με μεγαλύτερη διάρκεια. Που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των μέτρων που έχουν λάβει πολλές πόλεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωναϊού» καταλήγει η ίδια.

Σημειώνεται, ότι η μόλυνση που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου είναι από τις βασικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Nasa, cnn.gr

31 views0 comments
bottom of page