top of page
Search
Ecoweather

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «RED SPRITES» ΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Τις εντυπώσεις κέρδισε το φυσικό φαινόμενο ονόματι «red sprites», ή αλλιώς «κόκκινα ξωτικά» που εμφανίστηκε πάνω από την Ικαρία, με τη σχετική φωτογραφία να κάνει αστραπιαία τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που απαθανατίστηκε στον ουρανό του Αιγαίου από τον φωτογραφικό φακό του Παναγιώτη Τσούρα με λήψη τη Λειβαδιά και όπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, προκειμένου να καταγραφεί ένα τέτοιο φαινόμενο, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες.


Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου τα «Red sprites ή Κόκκινα ξωτικά στον ουρανό του Αιγαίου είναι μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος! Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτήν της αστραπής, που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός. Για να καταγραφούν τα κόκκινα ξωτικά πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μια καταιγίδα σε απόσταση 150-500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων.

Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό».


Πηγή: greenagenda.gr

27 views0 comments

Comments


bottom of page